Contact    Terug

Nieuw inburgeringsexamen

DCS Trainingen verzorgt inburgeringscursussen ter voorbereiding van het inburgeringsexamen.
Wie langdurig in Nederland komt wonen moet inburgeren.
Met andere woorden: nieuwkomers moeten de taal leren spreken en de Nederlandse samenleving leren kennen. Ze kunnen dan sneller integreren en een baan vinden.
Sinds 1 januari 2013 kunt u ook het nieuwe inburgeringsexamen maken. Het oude inburgeringsexamen blijft bestaan tot 1 januari 2015.

Het oud inburgeringsexamen bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Kennis Nederlandse Samenleving (KNS)
 2. Toets Gesproken Nederlands (TGN)
 3. Elektronisch prakrijkexamen (EPE)
 4. Praktijkexamen (PE)

Wie voor 1 januari 2013 met de inburgering is begonnen, kan kiezen voor het oude of het nieuwe examen.
Bent u vanaf 1 januari 2013 inburgeringsplichtig?
Moet u na 1 januari 2013 beginnen met inburgeren? Dan geldt voor u de nieuwe wet.
Dit betekent:

 • U moet zelf uw inburgering regelen en betalen.
 • Wilt u een inburgeringscursus doen? Dan moet u zelf zoeken waar u een inburgeringscursus kunt doen. Die inburgeringscursus moet u zelf betalen.
 • U moet ook uw inburgeringsexamen zelf betalen.

Het nieuwe inburgeringsexamen bestaat uit 5 examenonderdelen.

Welke examenonderdelen zijn er?
Er zijn 5 examenonderdelen.De vragen van de examens gaan over Nederlandse regels en gewoontes. U moet tijdens de examens ook laten zien dat u de Nederlandse taal goed genoeg kent.

De 5 examenonderdelen zijn:

 1. Kennis Nederlandse Samenleving
 2. Spreekvaardigheid (TGN)
 3. Luistervaardigheid
 4. Leesvaardigheid
 5. Schrijfvaardigheid

Kennis Nederlandse samenleving
Het examen Kennis Nederlandse Samenleving gaat via een computer.
U moet laten zien dat u weet hoe dingen gaan in Nederland.
U kunt bijvoorbeeld een vraag krijgen over wat de regering doet.
Of over hoe mensen met elkaar omgaan in Nederland.
Spreekvaardigheid (TGN)
Spreekvaardigheid is een examen met de telefoon. Er wordt met deze toets gekeken hoe goed u Nederlands spreekt en verstaat. Een computer stelt vragen en geeft opdrachten. U geeft antwoord via de telefoon.
Luistervaardigheid
Het luisterexamen doet u ook op de computer. U kijkt naar stukjes video en u luistert naar luisterteksten. Bij elk stukje video of luistertekst krijgt u een paar vragen. De teksten en vragen gaan over werk, opleiding of het dagelijks leven in Nederland. U kijkt bijvoorbeeld naar een gesprek tussen twee collega’s, of u luistert naar een radiofragment. Het luisterexamen heeft ongeveer 25 vragen. U krijgt 35 minuten om het examen te maken. Op de computer kunt u zien hoeveel vragen u nog moet doen. U kunt ook zien hoeveel vragen er bij elke tekst horen.
Leesvaardigheid
Het leesexamen doet u op de computer. U leest teksten en bij elke tekst krijgt u een paar vragen. De teksten en de vragen gaan over werk, opleiding of het dagelijks leven in Nederland. U leest bijvoorbeeld een tekst uit de krant of een mailtje van een docent.
Het leesexamen heeft ongeveer 25 vragen. U krijgt 50 minuten om het examen te maken. Op de computer kunt u zien hoeveel vragen u nog moet doen. U kunt ook zien hoeveel vragen er bij elke tekst horen.
Schrijfvaardigheid
Het schrijfexamen doet u op papier. U krijgt verschillende soorten opdrachten. U schrijft een briefje en u vult een formulier in. U moet ook zinnen afmaken. De opdrachten gaan over werk, opleiding of het dagelijks leven in Nederland. U schrijft bijvoorbeeld een e-mail aan een vriend die jarig is of u vult een formulier in van een uitzendbureau. U krijgt 2 of 3 briefjes en formulieren, en 4 tot 6 zinnen die u moet afmaken. U krijgt 35 minuten om het examen te maken.

Onze werkwijze:
DCS trainingen verzorgt inburgeringscursussen  met behulp van de nieuwste methodieken en instrumenten:

 • portfolio (geldt voor het oude inburgeringsexamen) : hierin worden de individuele ervaringen en vaardigheden, uw contacten met anderen en opleidingen in opgeschreven
 • E-learning: met behulp van computers kunt u zich bij ons scholen en informeren
 • persoonlijke coaching

Maatwerk:
Persoonlijke benadering en belangstelling voor de cursist vinden wij heel belangrijk, waarbij maatwerk nadrukkelijk voorop staat.

Dat maakt het mede mogelijk dat cursisten geen faalangst kennen tijdens de toetsen die in ongedwongen en vertrouwelijke sfeer in het training- en opleidingscentrum worden afgenomen.

DCS trainingen heeft een uitstekende locatie op loopafstand van het centrum en het NS station van Den Helder.
Ik wil hier meer over weten.

Switch to our mobile site